Google Workspace kan veilig gebruikt worden binnen het onderwijs. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op basis van onderzoek van SURF en SIVON vandaag aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren onderzochten SURF en SIVON de data en privacyrisico’s bij het gebruik van Google Workspace in het onderwijs. Voor veilig gebruik moeten scholen wel zelf maatregelen nemen. SURF en SIVON ondersteunen de scholen hierbij.
SURF en SIVON zijn trots op het resultaat. Scholen kunnen veilig gebruik blijven maken van Google Workspace. Om veilig gebruik te maken van Google Workspace wordt geadviseerd dat scholen bepaalde instellingen aanpassen en de bevindingen van SURF en SIVON overnemen. Voor een deel van de instellingen geldt dat deze alleen kunnen worden aangepast in de betaalde versie van Workspace for Education. Hierom wordt geadviseerd enkel de betaalde versie te gebruiken.Ook het gebruik van Chrome OS en Chrome-browser voor Chromebooks is onder de loep genomen. Google heeft op verzoek een speciale modus in ChromeOS ontwikkeld, waardoor ook dit veilig te gebruiken blijft binnen het onderwijs. Schoolbesturen dienen wel zelf nog maatregelen te nemen om ChromeOS veilig te kunnen gebruiken. SIVON en SURF hebben een handleiding geschreven om scholen te ondersteunen bij het doorvoeren van de maatregelen.
De afgelopen jaren namen SIVON en SURF Google Workspace voor gebruik binnen het onderwijs en onderzoek onder de loep. Via zogeheten DPIA’s en DTIA’s werd onderzocht of er privacyrisico’s waren bij het gebruik van Workspace en Chrome OS. In deze onderzoeken wordt zowel een juridische toets gedaan als dat er technisch wordt gekeken naar hoe persoonsgegevens binnen de toepassingen worden gebruikt.
Het volledige traject van Google Workspace en Chrome OS is na 4 jaar afgerond. SURF en SIVON blijven met Google in gesprek om te controleren of Google blijft voldoen aan de gemaakte afspraken.
SIVON en SURF voeren deze onderzoeken uit in het belang van privacy voor de gebruikers in het onderwijs en onderzoek. Samen zetten we ons in om privacy-afspraken met leveranciers zoals Google te verankeren in contracten. Daarnaast blijven deze partijen continu in gesprek met leveranciers om te zorgen dat leerlingen, studenten en medewerkers veilig en verantwoord gebruik kunnen maken van (digitale) onderwijsdiensten.
Downloads
- Handleiding ChromeOS en Chromebrowser 2024
- Technische handleiding voor Google Workspace for Education
- Lokale DPIA
- DTIA Google Meet Workspace for Education
- New findings verification review Google Workspace for Education
- Updated Verification Report Workspace for Education
- Verification report Processor version Google Chrome for education