Ontwikkelingen in deviceland

Devices, zoals laptops, iPads en Chromebooks, vormen een belangrijk onderdeel van het onderwijs in Nederland. Sinds de succesvolle spoedaanbestedingen van 2020/2021, koopt SIVON deze via Europese aanbestedingen in. We doen hiervoor marktonderzoek bij leveranciers en fabrikanten. De resultaten van dit onderzoek en onze adviezen delen we graag met u. Een belangrijk advies is bijvoorbeeld: zorg dat de Windows 10-devices die u koopt, worden ondersteund door Windows 11. Dit omdat de ondersteuning van Windows 10 in oktober 2025 afloopt. Ook raden wij u aan om rekening te houden met stijgende prijzen en vooruit te plannen, want de levertijden van devices liggen momenteel tussen de twee en vier maanden.

Aanvoer devices
De aanvoer van devices naar Europa en Nederland verloopt minder goed dan een paar jaar geleden. De coronapandemie zorgt voor chiptekorten en schaarste in de havens zorgt voor problemen met de verscheping van devices. Daarnaast snijdt de oorlog in de Oekraïne de treinverbindingen vanuit China en de Nieuwe Zijderoute af en zorgt de oorlog voor stijgende energieprijzen. Dit alles leidt tot vertraging in de levering en prijsverhogingen van devices.

SIVON acteert op de vraag van schoolbesturen. We kopen dus niet een onbegrensd aantal devicesoorten in. Zo bleef de laatste aanbestedingsronde beperkt tot: Chromebooks, iPads, Windows-devices en monitoren. Hieronder beschrijven we de huidige ontwikkelingen voor deze devices.

Chromebooks

Er is nog steeds veel vraag naar de specifiek op het onderwijs gerichte 11,6”-modellen. Chromebooks worden steeds vaker minimaal vijf jaar van beveiligingsupdates voorzien. Dit is meestal langer dan de afschrijvingstermijn en soms zelfs langer dan de schoolcarrière van kinderen. Lees hier hoe lang uw Chromebooks van software- en beveiligingsupdates worden voorzien.

iPads

Apple heeft onlangs zijn iPad en iPad Air weer vernieuwd. De gewone iPads hebben een kleine vernieuwing ten opzichte van vorig jaar. Een iets betere processor en camera voor videobellen, maar daar blijft het bij. De iPad Air is met de M1-processor een stuk interessanter geworden en meer tegen de Pro-lijn van de iPads aangekropen.

Windows-devices

Windows-devices bevatten processoren waar verschillende ontwikkelingen plaatsvinden. Intel is inmiddels bij zijn 12e generatie Core-processoren beland. Sinds 2020 zet concurrent AMD daar een volwaardige tegenhanger tegenover met zijn Ryzen U-processoren. Windows 11 ondersteunt, naast de x64-chips van Intel en AMD, ook ARM-chips van onder andere Qualcomm. Deze ARM-chips zien we steeds vaker verschijnen en hebben een goede batterijduur als groot voordeel.

Eind 2021 werd Windows 11 geïntroduceerd. En hoewel de systeemeisen voor Windows-devices gelijk zijn gebleven, heeft Microsoft de eisen voor hardwarebeveiliging opgeschroefd. Qua processors vallen een hoop oudere Intel- en AMD-processoren buiten de boot en ook is een TPM 2.0-chip voor hardware-encryptie vereist. Stel uzelf bij de aanschaf van Windows 10-devices dus de vraag: ondersteunt deze hardware een upgrade naar Windows 11? Hier vindt u een overzicht van ondersteunde AMD processorenIntel processoren en Windows processor requirements Windows 11 supported Qualcomm processors | Microsoft Docs en een overzicht van de algemene hardwarevereisten van Windows 11.

Microsoft heeft begin 2022 besturingssysteem Windows 11SE geïntroduceerd, als alternatief voor ChromeOS op de Chromebooks. Windows 11SE draait op goedkopere devices en is alleen bedoeld om webapplicaties te draaien, of enkele door Microsoft geoptimaliseerde applicaties die de school via Intune beschikbaar stelt. De apparaten zijn nog moeilijk verkrijgbaar, dus over de gebruikerservaring kunnen we nog niet veel zeggen.

Monitoren

Er zijn steeds beter geprijsde monitoren te koop met een ingebouwd USB-c-dockingstation. U hoeft dus geen los dockingstation aan te schaffen én er ligt minder losliggende bekabeling  op uw bureau.