terug

Laurens Zandbelt aan het woord: Wat als SIVON er niet zou zijn?

Voor de rubriek ‘Wat als SIVON er niet zou zijn?’ vragen we SIVON-medewerkers om deze vraag te beantwoorden. Laurens Zandbelt bijt het spits af en vertelt ons over de essentie van SIVON en zijn blik op digitaal onderwijs. Laurens Zandbelt is vanaf 2021 betrokken bij coöperatie SIVON als Projectleider Dienstontwikkeling Hardware. 

Als Projectleider Dienstontwikkeling Hardware is Laurens verantwoordelijk voor alle diensten binnen SIVON die te maken hebben met ict & hardware. Momenteel zijn dat onder andere de diensten Aanbesteding Devices en Inkoop Digiborden. Maar hier houdt het niet op, want Laurens werkt ook aan de ontwikkeling van nieuwe diensten. De routekaart van de dienstontwikkeling is gebaseerd op de meerwaarde die SIVON als coöperatie kan door samenwerking op het gebied van inkoop van hardware tussen schoolbesturen te faciliteren.  

“De input voor nieuwe diensten haal ik veelal uit (periodieke) gesprekken met schoolbesturen. Binnen zo’n bestuur heb ik met verschillende medewerkers contact: bestuurder, inkoper en ict-verantwoordelijke.” 

Handelen uit het belang van het onderwijs. Dat is wat Laurens en elk ander doet bij SIVON; het primaire doel van SIVON. Dat is voor Laurens niet vreemd: door zijn enorme schat aan ervaring (onder meer gewerkt voor de PO-Raad, Kennisnet en als Directeur ict & facilities bij het Wellantcollege) is hij van grote meerwaarde voor besturen. Laurens neemt hen graag werk uit handen of helpt ze op weg. Laurens: “Met enige regelmaat krijg ik vragen als: ‘op welke manier kan ik voldoen aan wet- en regelgeving?’ en ‘welk strategisch ict-inkoopbeleid past het best bij mijn schoolbestuur? ’” 

‘Dat is ook gelijk antwoord op de vraag ‘Wat als SIVON er niet zou zijn? Er zou dan namelijk geen organisatie zijn die vanuit het gezamenlijke belang van het funderend onderwijs naar de markt kijkt’, vertelt Laurens.

Met het doel van SIVON in gedachte houdend benadert Laurens ook de andere kant van de dienst, namelijk de leveranciers. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer dertig leveranciers verbonden bij het dynamisch aankoopsysteem waarmee devices worden ingekocht. Daarnaast heeft SIVON met drie leveranciers raamcontracten afgesloten voor de levering van digiborden. “Ik heb dus verschillende petten op en kan juist daardoor als geen ander de behoefte van de school vertalen naar het aanbod van de leverancier” aldus Laurens. Hij ziet zichzelf ook wel als de schakel tussen schoolbesturen en leveranciersmarkt. 
 
“Daarnaast is het mijn taak om zicht te houden op een gezonde markt (marktmeesterschap).” Laurens zorgt er samen met zijn team voor dat er een gezonde markt is voor de inkoop van hardware. De vragen: ‘zijn er wel voldoende aanbieders’ en ‘voldoet men aan de gestelde eisen’ fungeren hiervoor als maatstaf. 

Uiteindelijk wil je de inkoopbehoefte van schoolbesturen invullen met de beste prijs-prestatie verhouding. Laurens: “Mijn overtuiging is dat je dit gezamenlijk beter kan doen, dan individueel”. Hiermee tikt Laurens dan ook meteen het doel van SIVON aan. Dagelijks hebben zij te maken met de markt. SIVON weet wat er speelt en volgt de marktontwikkelingen op de voet. Een schoolbestuur dat niet regelmatig een aanbesteding doet, begint vaak met een kennisachterstand, op het vlak van techniek en marktkennis. Dat begint al met de vragen: ‘Wat wil ik eigenlijk hebben’, ‘welke producten zijn er beschikbaar op de markt’ en ‘aan welke eisen moet die producten voldoen’. SIVON neemt dit uit handen, zij weten namelijk al wat belangrijk is voor een schoolbestuur en welke eisen gesteld moeten worden. Momenteel is Laurens al met de achtste aanbestedingsronde van Devices bezig. Ondertussen is er al veel kennis opgedaan bij voorgaande rondes, “en precies die kennis is zo uniek” zoals Laurens het mooi verwoord. 
 
  
Wil jij meer weten over de gezamenlijke aanbesteding voor devices, klik dan hier.