Scholen en hun docententeams willen een open en onafhankelijk overzicht van leermiddelen, zodat zij een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. Toch ervaren veel van hen dat informatie over leermiddelen onvoldoende beschikbaar is. Er is behoefte aan een goed overzicht van open en gesloten lesmateriaal, inclusief de informatie die docententeams nodig hebben om weloverwogen keuzes te maken. Daarom werken we in opdracht van en samen met schoolbesturen aan een open, toegankelijke keuzecatalogus die het keuzeproces binnen scholen daadwerkelijk ondersteunt. Daarvoor is een verbetering nodig in de informatie die beschikbaar is en de afspraken hierover. Dit doen pakken we in samenspraak Kennisnet en Edu-V op.
Wat is de vraag van scholen?
Catalogusinformatie over leermiddelen is nu vaak onvolledig, technisch niet goed ontsloten of beperkt beschikbaar. Uitgevers leveren hun gegevens niet altijd volgens bestaande standaarden aan. Daarnaast bevinden bestaande catalogi zich meestal in private handen, gericht op hun eigen klanten en is het niet open beschikbaar voor alle scholen. Scholen willen een open onafhankelijke keuzecatalogus die voor hen de informatie biedt die ze nodig hebben om een goede keuze voor een leermiddel te kunnen maken. Met open en gesloten materiaal.
De oplossing: juiste en volledige informatie die nodig is voor een goede leermiddelenkeuze én een keuzecatalogus onder regie van het onderwijs
We willen komen tot een breed inzetbare keuzecatalogus die:
- Open toegankelijk is voor alle scholen.
- Objectieve, volledige en actuele informatie bevat over leermiddelen.
- Onderwijskundige kenmerken inzichtelijk maakt, zodat vaksecties inhoudelijke afwegingen kunnen maken.
- Technisch aansluit op bestaande systemen o.a. het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.
Keuzecatalogus: van plan naar praktijk
Om echt verschil te maken, zetten we nu in op enerzijds meer regie op de catalogusinformatie en anderzijds de verwerving van een open keuzecatalogus.
- We gaan samen met scholen sturen op de aanlevering van catalogusinformatie door uitgeverijen.
- Er wordt een leverancier gecontracteerd die de keuzecatalogus ontwikkelt, implementeert en onderhoudt.
- Tijdens het proces bewaakt SIVON namens de scholen de kwaliteit, uitvoerbaarheid en relevantie van de oplossing.
- We stimuleren actief het gebruik van de keuzecatalogus in het scholenveld, onder andere via communicatie en ondersteuning.
Wat verstaan we onder regie?
Met regie bedoelen we dat scholen zelf richting geven aan de beschikbaarheid en kwaliteit van catalogusinformatie. Ze bepalen wat nodig is, wanneer en op welke manier. Dat doen we door:
- Het onderwijs zodanig te organiseren dat het richting kan geven aan zowel publieke als private toepassingen en oplossingen.
- Actief bij te dragen aan standaarden en technische oplossingen.
- Duidelijk te zijn richting marktpartijen over wat we wel en niet van hen verwachten.
Wat gebeurt er concreet?
We zetten verschillende stappen om deze regie vorm te geven:
- We coördineren samen met scholen en in afstemming met Kennisnet en Edu-V het proces naar meer regie op catalogusinformatie.
- We vragen aanbieders van commerciële en open leermiddelen hun gegevens aan te leveren via de Edu-V afspraken – gegevensdienst leermiddelen (Catalogue API) en het Koppelpunt Catalogusinformatie.
- We werken samen met Edu-V in een aparte focusgroep om de wensen en eisen van scholen in te brengen voor een volgende versie van de Edu-V standaard (Catalogue API).
Denk mee
Wil je vanuit een schoolbestuur meedenken over verwerving keuzecatalogus? Stuur een mailtje naar leermiddelen@sivon.nl