De markt voor Leerling Administratie Systemen (LAS) in het primair onderwijs staat onder druk. Schoolbesturen hebben nauwelijks keuze: de markt wordt gedomineerd door één grote speler, ParnasSys van Topicus, terwijl overstappen naar een alternatief, zoals Esis van Rovict, in de praktijk bijna onmogelijk is. De gevolgen? Beperkte keuzevrijheid, een gebrek aan concurrentie en zorgen over de toekomst.
SIVON trekt samen met schoolbesturen aan de bel. Het doel is helder: de markt openbreken, nieuwe spelers kansen geven en als onderwijs weer regie krijgen over een systeem dat cruciaal is voor goed onderwijs. Om dit voor elkaar te krijgen, is brede steun nodig. Ben je werkzaam bij een schoolbestuur, maak je je zorgen over de toekomst van LAS in het primair onderwijs en wil je meedenken over oplossingen? Sluit je dan aan bij dit initiatief. Op 12 juni, van 15.00 tot 17.00 uur, organiseren we een webinar over dit onderwerp. Aanmelden voor dit webinar kan via deze link.
Beperkte keuzevrijheid
Veel scholen gebruiken al jarenlang hetzelfde leerlingadministratiesysteem. Als ze een nieuw contract moeten afsluiten, gaan zij de mogelijkheden op een rijtje zetten. En dan blijkt dat er geen reële alternatieven zijn. Doordat scholen hun LAS al lang gebruiken, is het sterk verweven geraakt met andere functionaliteiten. Overstappen is daardoor nog moeilijker. Bovendien verschillen de pakketten van de twee huidige aanbieders sterk in functionaliteit, wat vergelijken lastig maakt.
“Als schoolbesturen hun contract moeten herzien of opnieuw aanbesteden, vissen ze in een vijver met slechts twee vissen: een grote en een kleinere. De keuze is daardoor in de praktijk nauwelijks een keuze te noemen. Hierdoor zien we een lock-in ontstaan; contractueel, functioneel en technisch. Overstappen naar een ander LAS wordt in de praktijk bijna onmogelijk,” aldus Gigi Schutte, strategisch adviseur leermiddelen en leeromgevingen bij SIVON.
Belemmeringen voor nieuwe toetreders
Nieuwe aanbieders zijn er wel, maar zij krijgen moeilijk voet aan de grond. Scholen zijn terughoudend om over te stappen op een onbekend systeem dat nog niet op grote schaal is gebruikt. Dat is begrijpelijk: het systeem speelt een belangrijke rol in het dagelijks werk van leerkrachten en schoolleiders en moet dus betrouwbaar en compleet zijn. Tegelijk zijn de kosten voor het ontwikkelen en invoeren van een LAS, voor zowel de aanbieder als schoolbesturen, hoog.
“Scholen willen zeker weten dat het werkt. Ze kunnen zich geen risico permitteren,” zegt Frans Rewijk, projectmanager bij SIVON.
SIVON neemt initiatief
Met de schoolbesturen die deze zorgen hebben gedeeld, is SIVON het gesprek aangegaan en is er een groep samengesteld die gezamenlijk optrekt in dit dossier. De afgelopen maanden zijn marktverkenningen uitgevoerd onder de huidige LAS-leveranciers en potentiële nieuwkomers. Begin april vond een bestuurlijk overleg plaats met de PO-Raad, Sectorraad GO, een aantal schoolbesturen en SIVON om de huidige situatie en mogelijke interventies te bespreken. Alle betrokken partijen herkennen de knelpunten en willen gezamenlijk optrekken. De komende periode wordt met elkaar gekeken welke vervolgstappen we kunnen zetten om de markt gezonder en toegankelijker te maken. Als schoolbestuur ben je van harte welkom om bij dit initiatief aan te sluiten. Meld je aan voor het webinar van 12 juni.
“Het is tijd voor lef en ambitie. We moeten gezamenlijk stappen zetten om deze markt open te breken. Dit vraagt om een bestuurlijke aanpak.” benadrukt Frans.