Net als vorig jaar heeft SIVON de kredietwaardigheid van de drie educatieve distributeurs in het voortgezet onderwijs beoordeeld. Aanleiding hiervoor is het verzoek van deze distributeurs aan scholen om een voorschot te betalen over de prognose van de bulkbestelling. Deze prognose is gebaseerd op de leermiddelenlijsten die scholen uiterlijk op 1 mei aanleveren. Distributeurs gebruiken de voorschotten om de bulkbestellingen bij de uitgevers voor te financieren.
SIVON geeft scholen die een contract hebben met Iddink, OsingadeJong of VanDijk een positief advies voor het betalen van een vrijwillig voorschot. Scholen die via SIVON een contract hebben afgesloten, bij een van deze distributeurs, hebben hierover een aparte mail ontvangen met toelichting op dit positieve advies. Ben je van een schoolbestuur en heb je geen contract via SIVON, maar wil je wel de toelichting ontvangen, stuur dan een mail naar contractmanagementlm@sivon.nl met in het onderwerp: mail voorschotadviezen.
Afspraken om stabiliteit leermiddelenketen te vergroten
SIVON heeft zich de afgelopen periode ingezet voor een sectorbrede oplossing om eventuele financiële risico’s af te dekken. Deze oplossing doet recht aan de belangen van de schoolbesturen en draagt bij aan een stabiele leermiddelenmarkt. We zijn blij te kunnen melden dat SIVON, de brancheorganisatie voor uitgevers (MEVW) en die voor educatieve distributeurs (VEDN) samen afspraken hebben gemaakt om de stabiliteit van de leermiddelenketen te vergroten. De afspraken gaan over:
- het verminderen van financiële risico’s voor scholen bij het doen van een (vrijwillige) voorschotbetaling;
- de intensievere monitoring en beheersing van risico’s op de levering van folio;
- de beschikbaarheid van bestelgegevens bij een calamiteit gedurende het seizoen;
- een escalatieproces als problemen in de levering zich toch voordoen.
Deze afspraken dragen bij aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van leermiddelenlevering.
Een onderdeel van de afspraken is een toets op de kredietwaardigheid van leveranciers in de keten die aan scholen een voorschotbetaling vragen. SIVON voert deze toets uit volgens een afgesproken proces (toegelicht verderop in dit stuk). Op basis van de uitkomsten van de toets geeft SIVON voor het komende seizoen een apart advies uit voor elk van de drie educatieve distributeurs. SIVON heeft dit proces de afgelopen periode met en voor elk van de drie educatieve distributeurs naar tevredenheid doorlopen.
Waarom een voorschot?
Het is cruciaal dat leermiddelen tijdig worden geleverd zodat leerlingen en docenten direct na de zomervakantie kunnen starten met de lessen. SIVON, uitgevers en educatieve distributeurs hebben daarom met elkaar gesproken, met als doel dat er afspraken komen om die tijdige levering maximaal te borgen. Het op tijd kunnen bestellen van leermiddelen door distributeurs is een belangrijke stap daarin.
Er zijn enorme bedragen gemoeid met de zogeheten bulkbestellingen die de distributeurs, voor alle scholen waarmee de educatieve distributeur een contract heeft, bij de uitgevers plaatsen. De educatieve distributeur bestelt de leermiddelen voor de scholen en betaalt deze aan de uitgevers. Deze voorfinanciering is van belang en zorgt ervoor dat de bulkbestelling op tijd besteld en geleverd kan worden.
Het betalen van een voorschot draagt bij aan het belang voor de scholen, het verbeteren van de leveringszekerheid van de leermiddelen. We dragen daarmee gezamenlijk bij aan de stabiliteit in de keten, doordat educatieve distributeurs en uitgevers beter in staat zijn om tijdig te bestellen. Zij hebben dan voldoende middelen om hun leveranciers te betalen en kunnen eerder in het jaar grotere bestellingen doen. Hierdoor kunnen leermiddelen eerder geproduceerd worden.
Hoe verloopt de kredietwaardigheidscheck?
De kredietwaardigheidscheck bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is uitgevoerd op basis van informatie die openbaar is gepubliceerd. Dit betreft informatie die SIVON uit GraydonCreditsafe haalt. Naast de GraydonCreditsafe rapporten is aan de distributeurs een cashflowprognose gevraagd. Dit betreft een prognose over wat zij verwachten per week aan inkomsten en uitgaven te hebben voor de periode 1 april tot en met 1 oktober. Deze cashflowprognose wordt getoetst en besproken met de betreffende leverancier. Doel is om te bepalen of er gedurende het leverseizoen voldoende financiële middelen zijn voor de verwachte uitgaven aan leermiddelen.