Dat leek de teneur tijdens de bijeenkomst Gekaapt door het kapitaal – het kapitaal en de klas in Pakhuis de Zwijger op 7 april. Commerciële bedrijven met vaak investeringsmaatschappijen daarachter, krijgen steeds meer invloed in het onderwijs. Hierdoor komen publieke waarden onder druk te staan. De keuzevrijheid tussen marktpartijen is klein – zowel bij leermiddelen als digitalisering. Er is weinig transparantie over marges en prijsontwikkeling. De markten werken niet goed, maar draaien volledig op publiek geld.
Dit moet anders, was de duidelijke boodschap in het Kamerdebat van 3 april jl. over leermiddelen en digitalisering. Vanuit het onderwijs en de politiek komt steeds scherpere kritiek op de marktwerking. Onze voorzitter Paul Zevenbergen zat in het panel tijdens de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger en verwoordde het krachtig:
“Al decennia heeft het onderwijs met machtige leveranciers te maken. Daarom moeten de scholen tegenkracht organiseren. Alleen samen kunnen we weer grip krijgen op de markt”.
Daar is SIVON voor. Namens ruim 460 schoolbesturen bundelen we de krachten van het onderwijs. Voor een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Om leveranciers bij de les te houden. Door afspraken te maken om de leveringszekerheid te waarborgen. Ook door afspraken te maken met Big Tech over gegevensbeveiliging en privacy voor onze leerlingen. We volgen marktontwikkelingen op de voet om daarop in te spelen. Zo zetten we stappen, al is er nog een hele weg te gaan. Maar elke stap telt.
“Juist die ogenschijnlijk kleine verbeteringen helpen scholen om weer zelf aan het stuur te zitten,” aldus Paul.
SIVON is blij dat ook in politiek Den Haag de oproep steeds luider klinkt om het onderwijs zelf veel meer aan het stuur te brengen Zo ziet de staatssecretaris de kracht van collectiviteit als sleutel om tegenwicht te bieden aan dominante marktpartijen. Tijdens het debat in de Tweede Kamer benadrukte zij het belang van SIVON en riep ze schoolbesturen op om zich aan te sluiten. Maar de Kamer wil méér: die vroeg de staatssecretaris om ook zelf in actie te komen en te kijken welke maatregelen nodig zijn voor een eerlijkere, transparantere markt.
Tegelijkertijd: veel van wat marktpartijen aan het onderwijs leveren is heel waardevol. En er zijn nog niet heel veel goede alternatieven. Het kapitaal brengt dus ook wel wat in de klas.
SIVON gaat door op de ingeslagen weg.
- Met nog meer kracht door nog meer leden. Schoolbesturen, sluit je aan!
- Met nog meer kracht door steun van de politiek en het ministerie van OCW. Staatssecretaris, ga in op de kamerbrede oproep om verdere maatregelen te verkennen en de marktpartijen aan te spreken. SIVON praat graag mee!
- Met nog meer kracht door verder te praten en afspraken te maken met de marktpartijen: Ondernemers neem maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus!
De bijeenkomst Gekaapt door het kapitaal.- het kapitaal in de klas in Pakhuis de Zwijger kun je hier terugkijken.