terug

‘Via SIVON kunnen scholen samen een vuist maken’

Lid worden van SIVON is niet alleen gunstig voor grote schoolbesturen, maar zeker ook voor eenpitters zoals Stichting Katholiek Onderwijs Ginneken. Bovendien geldt: hoe meer leden, hoe meer invloed SIVON heeft. En daar hebben alle scholen profijt van.

Stichting Katholiek Onderwijs Ginneken bestaat uit één basisschool met 750 leerlingen en 65 medewerkers. Al in 2020 werd Stichting Katholiek Onderwijs Ginneken lid van SIVON. Directeur Jack Slangen legt uit waarom en wat SIVON tot nu toe voor ze heeft betekend. Ook vertelt hij over de gezamenlijke aanbesteding leermiddelen po, waar Stichting Katholiek Onderwijs Ginneken vorig jaar aan meedeed.  

Samen sterk

“Een van de redenen om lid te worden van SVON was dat we daardoor als eenpitter van de schaalvoordelen van een grote organisatie konden profiteren. Maar de belangrijkste reden was dat we via SIVON invloed hebben op de markt. Samen staan we als schoolbesturen nu eenmaal veel sterker. Als ik in mijn eentje ergens aanklop, heeft dat weinig effect. Maar via SIVON kunnen we echt een vuist maken. Ik vind dan ook dat alle schoolbesturen zich moeten aansluiten bij SIVON, of je nu groot of klein bent. En of je nu wel of niet aanbestedingsplichtig bent”, zegt Jack. “De kosten voor het lidmaatschap vallen trouwens erg mee en heb je er zo weer uit. Bijvoorbeeld door de prijsvoordelen die je dankzij SIVON krijgt in aanbestedingen en onderhandelingen met leveranciers.”

“Als ik in mijn eentje ergens aanklop, heeft dat weinig effect. Maar via SIVON kunnen we echt een vuist maken.”

Gezamenlijk aanbesteden

Hoewel Stichting Katholiek Onderwijs Ginneken maar uit één school bestaat, zijn ze op veel terreinen aanbestedingsplichtig. “Voor onze schoonmaak, ict, leermiddelen en verzuimverzekering moeten we aanbesteden. Toen we lid werden van SIVON wist ik eigenlijk niet eens dat we mee konden doen aan gezamenlijke aanbestedingen. Het ging me vooral om het samen optrekken en het feit dat ik voor kennis en advies bij SIVON terecht kan”, vertelt Jack. “Maar afgelopen jaar moesten we opnieuw aanbesteden voor de leermiddelen. Dus toen hebben we ons voor het eerst aangesloten bij de gezamenlijke aanbesteding leermiddelen. In totaal deden er acht besturen mee. SIVON heeft ons veel werk uit handen genomen, wat heel fijn was. Verder is er voor ons niet zoveel veranderd. We hebben nu weer dezelfde leverancier als eerst, maar dan met betere voorwaarden.”

Machtspositie

Volgens Jack hebben leveranciers en uitgevers in het onderwijs ontzettend veel macht. “Voor leermiddelen zijn er bijvoorbeeld maar twee leveranciers die samen alle scholen bedienen. En bijna alle basisscholen gebruiken het leerlingadministratiesysteem ParnasSys. Daarom ben ik blij dat SIVON onze belangen behartigt richting deze grote partijen en ervoor zorgt dat de prijzen binnen de perken blijven. SIVON is eigenlijk een soort ombudsman voor scholen”, zegt Jack. “Verder vind ik het fijn dat SIVON ondersteuning biedt bij het Normenkader IBP FO. Grote besturen hebben een ict-afdeling die dit soort zaken regelt, maar die heb ik niet. Als eenpitter moet ik alles zelf oppakken en dat is bijna niet te doen. Dus dan is het prettig dat SIVON me kan helpen en dat ik altijd bij ze terecht kan met vragen of voor advies.”

Meer informatie of lid worden?

Ben je lid van SIVON en wil je net als Stichting Katholiek Onderwijs Ginneken gebruikmaken van onze diensten? Lees dan meer over het gezamenlijk aanbesteden leermiddelen po of neem contact met onze relatiemanagers. Nog geen lid van SIVON? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap.