terug

‘We kunnen als schoolbesturen veel van elkaar leren’

Eind februari is de gezamenlijke aanbesteding leermiddelen primair onderwijs 2023-2024 voorlopig gegund. De definitieve gunning volgt binnenkort. De Friese Elan Onderwijsgroep is een van de deelnemende besturen aan deze aanbesteding van SIVON. Stafmedewerker Onderwijs & ICT, Teun Meijer, vertelt hoe het traject tot nu toe is verlopen.

De Elan Onderwijsgroep heeft ongeveer 2.000 leerlingen en bestaat uit 20 scholen in de gemeente Leeuwarden, de gemeente Waadhoeke en de gemeente Noardeast-Fryslân. Naast reguliere basisscholen heeft Elan een NT2-school en een sbo-school.

Samen sterk

“We vinden het belangrijk om onze krachten te bundelen met andere schoolbesturen. Samen staan we immers sterker. Daarom zijn we al sinds de oprichting betrokken bij SIVON en ook al jaren lid”, vertelt Teun. “Toch heeft het nog tot vorig jaar geduurd voor we besloten om mee te doen aan de gezamenlijke aanbesteding leermiddelen van SIVON. Dat komt omdat onze scholen voorheen zelf contracten afsloten met leveranciers. Alleen wezen onze accountants ons erop dat dat niet meer mag en dat we verplicht zijn om aan te besteden. Dus toen we van collega-besturen positieve verhalen hoorden over gezamenlijke aanbesteden via SIVON, was de keuze snel gemaakt.”

Efficiënt

Teun is verantwoordelijk voor de aanbestedingen bij Elan Onderwijsgroep en legt uit dat het gezamenlijk aanbesteden voor sommige scholen even wennen is. “Onze insteek is altijd geweest dat onze scholen zelf bepalen waar ze welke leermiddelen bestellen. Als we straks één leverancier hebben, wordt dat natuurlijk lastiger. Tegelijkertijd houden onze scholen wel de vrijheid om leermiddelen die de leverancier niet heeft elders te bestellen.” Volgens Teun zitten er vooral grote voordelen aan gezamenlijk aanbesteden: “In zo’n traject neemt SIVON de besturen veel werk uit handen. Denk aan het schrijven en indienen van alle stukken. Die ontzorging is ontzettend fijn. Daarbij is het leuk en leerzaam om samen op te trekken met andere besturen. We kunnen veel van elkaar leren en zo dus profiteren van elkaars kennis. En last but not least biedt gezamenlijk aanbesteden aanzienlijke prijsvoordelen.”

Op rolletjes

De gezamenlijke aanbesteding leermiddelen primair onderwijs 2023-2024 is in de afrondende fase. Tot nu toe is Teun positief over het traject. “Alles liep op rolletjes. Toevallig hebben we in 2022 ook meegedaan aan de gezamenlijke aanbesteding hardware via SIVON en dat is ons ook prima bevallen. Wel was het in het begin een beetje zoeken hoe we als bestuur nu precies konden aanhaken. Maar daar heeft Bert Bouwhuis, relatiemanager van SIVON, ons uiteindelijk goed bij geholpen”, vertelt Teun. “Je hoeft eigenlijk alleen maar aan te geven: ‘ik doe mee’, dan regelt SIVON de rest. Dus ik raad alle schoolbesturen aan om lid te worden van SIVON en mee te doen aan gezamenlijke aanbestedingen. Hoe meer besturen meedoen, hoe scherper we kunnen aanbesteden.”

Meer informatie of lid worden?

Ben je lid van SIVON en wil je net als Elan Onderwijsgroep gebruikmaken van onze diensten? Lees dan meer over gezamenlijk aanbesteden leermiddelen primair onderwijs of neem contact met onze relatiemanagers. Nog geen lid van SIVON, de ict-coöperatie van en voor het onderwijs? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap.