terug

‘Via SIVON kunnen we voordelig en efficiënt aanbesteden’

“De belangrijkste reden om mee te doen aan de gezamenlijke aanbesteding devices van SIVON is: ontzorgen. We hoeven als bestuur nu niet zelf zo’n hele procedure te doorlopen. Dat scheelt veel tijd en uiteindelijk ook geld. Want hoe meer besturen meedoen, hoe voordeliger het wordt”, vertelt Sijbrand Dijkstra, beleidsadviseur Onderwijsinnovatie & ICT bij Ambion. Ambion bestaat uit 24 openbare basisscholen in de regio Joure en Heerenveen.

“Op onze scholen gebruiken we alleen maar Apple-apparatuur, terwijl de meeste scholen vooral Microsoft gebruiken. Eerder kon SIVON dan ook niet helemaal in onze vraag voorzien, maar inmiddels kunnen we al onze Apple-apparatuur wel via SIVON aanbesteden. We zien dus dat SIVON echt is gegroeid in dienstverlening en in service naar de leden.”

Ambion koopt elke vier jaar nieuwe iPads en elke zes tot zeven jaar wordt de overige apparatuur vervangen. “Dit doen we omdat we niet op elke school een ict’er hebben en we zo min mogelijk beheer willen. De oude apparatuur is dan vaak nog heel goed, dus onze medewerkers mogen die tegen een klein prijsje overnemen. In april gaat de gezamenlijke aanbesteding de deur uit. In ons geval gaat het om 4.500 nieuwe devices die we in de zomervakantie geleverd krijgen.”

Ontzorgen

“Aanbesteden is niet iets waarmee je als bestuur bezig moet willen zijn. Dat is zo’n ingewikkeld en tijdrovend proces. Ik raad alle besturen dan ook aan om mee te doen met de gezamenlijke aanbestedingen van SIVON. Zij hebben hier veel ervaring mee en weten precies hoe ze het moeten aanpakken. Daardoor is zo’n gezamenlijke aanbesteding een stuk efficiënter dan in je eentje aanbesteden. En uiteindelijk dus ook: voordeliger.”

Sijbrand vertelt dat Ambion in 2019 lid is geworden van SIVON. “We maakten en maken veel gebruik van Kennisnet, maar dat is vooral een adviesorganisatie. Daarom waren we op zoek naar een organisatie die ook onze belangen kan behartigen. Zo zijn we bij SIVON uitgekomen. Door SIVON staan we als schoolbesturen veel sterker, zoals laatst in de gesprekken met Google over privacy.”

Meerwaarde

“Een aandachtspuntje is dat veel po-besturen in het noorden niet precies weten wat SIVON is en doet. En onbekend maakt ombemind. Bovendien zijn die po-besturen vaak heel klein en regelen ze veel zelf. Ik wil die besturen graag laten zien wat de meerwaarde is van SIVON. Daarom willen we een paar keer per jaar bijeenkomsten organiseren waarin we uitleggen wat SIVON kan betekenen voor besturen. Het mooiste zou zijn dat ze het lidmaatschap van SIVON een paar jaar aankijken en dan besluiten of ze het wel of niet de moeite waard vinden. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste besturen dan lid blijven.”

Meer informatie of lid worden?

Bent u SIVON-lid en wilt u net als Ambion meedoen met de gezamenlijke aanbesteding van devices? Lees dan meer over over deze gezamenlijke aanbesteding of neem contact op met onze relatiemanagers. Bent u nog geen lid van SIVON? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap en word lid.