terug

‘Door lid te zijn van SIVON staan we als schoolbestuur sterker’

Stichting VCO Harderwijk-Hierden bestaat uit 12 christelijke basisscholen in Harderwijk en Hierden. Sinds juli 2021 is Stichting VCO lid van SIVON. “Wij geloven in de kracht van samen. Samen bereik je veel meer dan alleen. Dat geldt voor onze leerlingen, docenten en scholen, maar dus ook voor een coöperatie als SIVON”, vertelt bestuurder Freek ten Klooster.

“Toen SIVON in 2018 door de grote jongens in onderwijsland werd opgericht, besloten we als middelgrote stichting eerst even af te wachten hoe SIVON zich zou ontwikkelen. In het begin vreesden we een beetje dat SIVON een grote ict-partij zou worden die ver van het onderwijs af staat, maar dat bleek onterecht. SIVON is er júíst ook voor de kleine en middelgrote schoolbesturen. En het onderwijs staat altijd voorop.”

Freek ten Klooster

De kracht van samen

“Het laatste zetje om lid te worden van SIVON was voor ons de privacykwestie met Google Workspace, een paar maanden geleden. Aangezien we met Microsoft werken, hadden we hier zelf niet direct mee te maken. Maar we zagen toen wel heel duidelijk dat je als kleine speler in zo’n situatie weinig kunt doen. En dat je dan echt een collectief als SIVON nodig hebt.”

Handig en slim

Alle diensten die SIVON aanbiedt, hebben wij eigenlijk al op de rit: van aanbestedingen tot privacy. Zo hebben we een eigen AVG-functionaris en een eigen ict-academie. Maar het op orde houden ervan is een stuk uitdagender, dus daar kan SIVON ons goed bij helpen. En het zou zomaar kunnen dat we tot de conclusie komen dat het toch handiger en slimmer is om dit soort zaken via SIVON te regelen.”

Kennisontwikkeling

“Een belangrijke poot van SIVON is voor ons de gezamenlijke kennisontwikkeling. Dus samen bedenken welke richting we op willen met ict in het onderwijs. We zien bijvoorbeeld dat steeds meer lesmethodes ict-afhankelijk zijn en dat de prijzen en licenties een enorme claim op onze budgetten leggen. Hoe gaan we daarmee om? Als coöperatie van, voor en door het onderwijs speelt SIVON een grote rol in deze gezamenlijke kennisontwikkeling. Een extra voordeel is de nauwe samenwerking met Kennisnet, het kenniscentrum voor ict In het onderwijs.”

Kartrekker

“Er zijn zoveel ontwikkelingen in de ict, dat het best lastig is om daar als po-schoolbestuur je weg in te vinden. Dan is het fijn dat SIVON de kar trekt. Door de kracht van samen te gebruiken, kunnen we als schoolbestuur een flinke professionaliseringsslag maken. De eerste jaren hebben wij een beetje de kat uit de boom gekeken, maar inmiddels ben ik helemaal overtuigd van de meerwaarde van SIVON. Ik raad elk schoolbestuur dan ook aan om lid te worden.”

Meer informatie of lid worden?

Bent u SIVON-lid en wilt u net als Stichting VCO Harderwijk-Hierden gebruikmaken van onze diensten? Lees dan meer over over onze diensten of neem contact op met onze relatiemanagers. Bent u nog geen lid van SIVON? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap en word lid.