terug

School-CERT live: samen sterker tegen online dreigingen in het primair en voortgezet onderwijs

Vanaf vandaag kunnen alle schoolbesturen zich kosteloos aanmelden als deelnemer van het nieuwe sectorale Computer Emergency Response Team (CERT). Deze mijlpaal is een belangrijke stap in de digitale veiligheid van het bekostigd primair en voortgezet onderwijs in Nederland.

School-CERT biedt efficiΓ«nte online ondersteuning bij een cybersecurity-incident of datalek. School-CERT biedt concrete adviezen wanneer het schoolbestuur wordt getroffen door ransomware, een phishingaanval, datalek of een andere cybercrisis. Als deelnemer ontvang je de School-CERT-alerts over kwetsbaarheden die relevant zijn voor het onderwijs. School-CERT publiceert daarnaast handreikingen, maandelijkse nieuwsoverzichten en kwartaalanalyses over cybersecurity thema’s.

De kwartiermaker van School-CERT, Klaske van Walderveen, zegt in VO-Magazine van oktober 2024: β€œWe hebben ervaring in crisismanagement. Als je ons belt, weten wij wat je moet doen en vooral ook wat je nΓ­et moet doen. We vertellen je wie je moet betrekken in een crisisteam en welke stappen je moet nemen.”

School-CERT wordt operationeel uitgevoerd door Kennisnet. Op het gebied van leveranciersmanagement wordt er samengewerkt met SIVON. School-CERT wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Lees hieronder meer over School-CERT en meld jouw schoolbestuur aan

Lees hier meer