terug

Update 6 Cyberaanval Iddink Learning Materials

Waarschuwing voor afpersing scholen met gestolen gegevens Iddink hack 

Iddink heeft afgelopen week laten weten dat een aantal scholen een bericht hebben gekregen waarin een poging tot afpersing wordt gedaan. Scholen krijgen een (vals) bericht dat gegevens van de school uit de “Magister database” zijn gedownload. De afzender van het bericht claimt dat de gegevens van de school uit Magister  worden gepubliceerd als de school niet betaalt. Ook wordt er in het bericht een link gelegd met de cyberaanval op Iddink Learning Materials. 

Advies SIVON  

Het advies is om niet te reageren op de e-mail. Ga niet over tot betaling en reageer niet op het bericht. Informeer de medewerkers van je school dat deze mails worden verspreid, vraag ze om extra alert te zijn en om niet te reageren op het bericht.  

Misbruik gestolen gegevens 

Iddink heeft laten weten dat de Magister applicatie niet bij de cyberaanval op Iddink Learning Materials is betrokken. Kwaadwillenden maken misbruik van de situatie en proberen via dit bericht scholen af te persen. Ook is er mogelijk sprake van phising waarbij de lezer van het bericht gevraagd wordt om – via een link – informatie te geven.  

Eerder is bekend geworden dat bij een aantal scholen ouders een een phishingmail hebben gekregen met het bericht om een bedrag te betalen voor digitaal leermateriaal. Hierbij hebben hackers misbruik gemaakt van de bij Iddink Learning Materials gestolen gegevens van leerlingen en hun ouders. Lees hier [link: https://sivon.nl/2024/05/update-5-cyberaanval-iddink-learning-materials/] meer over het advies van SIVON aan scholen om leerlingen en hun ouders hierover te informeren.   

Volg voor de meest actuele informatie deze pagina van Iddink: https://www.iddink.nl/nieuws-blog/