terug

Ontwikkelingen in device land

Devices, zoals laptops, iPads, MacBooks en Chromebooks, zijn belangrijk in het Nederlandse onderwijs. Sinds de succesvolle spoedaanbestedingen tijdens de coronacrisis koopt SIVON de devices via Europese aanbestedingen in. Voor elke aanbesteding doen we marktonderzoek   bij leveranciers en fabrikanten zodat we weten welke devices te koop zijn en wat de actuele prijzen zijn. De resultaten van dit onderzoek delen we hieronder. 

Hierbij alvast de twee belangrijke adviezen: 

  • Wanneer je Windows 10-devices koopt, zorg dan dat deze worden ondersteund door Windows 11. De ondersteuning van Windows 10 loopt in oktober 2025 af. 
  • Wij raden je aan om rekening te houden met stijgende prijzen en daarom vooruit te plannen en eventueel alvast devices te gaan inkopen. 

Aanvoer devices 

De tekorten aan devices van een jaar geleden zijn opgelost. De aanvoer van devices naar Europa en Nederland verloopt weer op een acceptabele snelheid. Om deze reden is ver vooruit plannen niet meer nodig. Hou er wel rekening mee dat devices over het algemeen duurder zijn geworden door duurdere grondstoffen, hogere transportkosten en inflatie. Daarnaast betekent een korte levertijd vaak ook een hogere prijs omdat er dan minder te kiezen valt. Vooruitplannen is dus hierom altijd aan te bevelen. 

SIVON acteert op de vraag van schoolbesturen. We kopen dus alleen devices in die op dat moment door de schoolbesturen worden gevraagd. De laatste aanbestedingsronde bleef beperkt tot: Chromebooks, iPads, MacBooks, Windows-devices en monitoren. Hieronder beschrijven we de huidige ontwikkelingen voor deze devices. 

Chromebooks 

Er is  een hoop gebeurd op het gebied van het gebruik van de diensten Workspace en ChromeOSvan Google na de DPIA’s van SIVON. De vraag naar de specifiek op het onderwijs gerichte 11,6”-modellen blijft. 

Nieuw is dat Google Chromebooks die na 2021 zijn geïntroduceerd door Google automatisch 10 jaar van beveiligingsupdates worden voorzien. Bij oudere Chromebooks kunnen admins er expliciet voor kiezen om langer updates aan te bieden (tot 10 jaar na introductie). Dat is dus in de meeste gevallen veel langer dan de afschrijvingstermijn van de Chromebooks. 

Chromebooks staan bekend om hun lage prijs en beperkte specificaties. Google heeft nu een lijn Chromebooks gelanceerd (Chromebook Plus) die wat duurder zijn, maar vooral ook betere specificaties hebben, zodat  apps er goed op kunnen draaien. Google haalt zelf de webversie van Adobe’s Photoshop aan als voorbeeld. 

iPads 

Apple heeft zijn iPad en iPad Air in Q4 2022 vernieuwd. De gewone iPads zijn nu in 9e (2021) en 10e generatie (2022) te koop. De oudere is iets kleiner, ziet er wat gedateerd uit, maar  ook een stuk goedkoper. De iPads van 2022 hebben een iets betere processor en camera voor videobellen en heeft een modernere uitstraling. 

De iPad Air is met de M1-processor in 2022 een stuk interessanter geworden en meer tegen de Pro-lijn van de iPads aangekropen. 

MacBooks 

Er zijn verschillende MacBooks: de Air (13”en 15”) voor licht gebruik en de Pro (14”en 16”) voor zwaardere taken, zoals foto- en videobewerking. De Airs draaien nog op de M2 processors uit 2022, terwijl de Pro’s onlangs zijn geüpdatet naar de snellere en zuinigere M3 chips.  

Ook heeft Apple zijn 24” iMacs recent geüpdatet naar M3 processoren. 

Windows-devices 

Windows-devices bevatten processoren waar verschillende ontwikkelingen in plaatsvinden. Intel is inmiddels bij zijn 14e generatie Core-processoren beland, maar die zijn nog op de markt verkrijgbaar. De 12e en 13e generatie Intel chips die in de gangbare laptops gevonden worden, verschillen niet veel van elkaar. Uiteraard zijn de nieuwere wat sneller en zuiniger, maar dat scheelt niet veel. 

Sinds 2020 zet concurrent AMD een volwaardige tegenhanger tegenover de Intels met zijn Ryzen U-processoren. Windows 11 ondersteunt, naast de x64-chips van Intel en AMD, ook ARM-chips van onder andere Qualcomm. Let wel op, wanneer je Windows-devices met ARM gaat aanschaffen, dat niet alle software voor Windows daarop draait. Inventariseer dus van tevoren welke software je wilt gebruiken en of er een ARM variant beschikbaar voor is. 

Eind 2021 werd Windows 11 geïntroduceerd. En hoewel de systeemeisen voor Windows-devices gelijk zijn gebleven, heeft Microsoft de eisen voor hardwarebeveiliging opgeschroefd. Qua processors vallen een hoop oudere Intel- en AMD-processoren buiten de boot en ook is een TPM 2.0-chip voor hardware-encryptie vereist. Stel jezelf bij de aanschaf van Windows 10-devices de vraag: ondersteunt deze hardware een upgrade naar Windows 11? Via de linkjes vind je  een overzicht van ondersteunde AMD processorenIntel processoren en Qualcomm processoren en een overzicht van de algemene hardwarevereisten van Windows 11

Microsoft heeft begin 2022 het besturingssysteem Windows 11SE geïntroduceerd, als alternatief voor ChromeOS op de Chromebooks. Windows 11SE draait op goedkopere devices en is alleen bedoeld om webapplicaties te draaien, of enkele door Microsoft geoptimaliseerde applicaties die de school via Intune beschikbaar kan stellen. Microsoft is zelf alweer gestopt met het produceren van de Surface SE, maar andere producenten (zoals Dell, HP, Asus, Lenovo, Acer, etc) produceren hier wel geschikte hardware voor. 

Microsoft heeft onlangs aangekondigd zijn Surface apparaten twee jaar langer van updates te blijven voorzien (drivers en firmware voor de hardware). Microsoft biedt nu zes jaar updates voor apparaten die na 1 januari 2021 zijn geïntroduceerd. 

Monitoren 

Er zijn steeds beter geprijsde monitoren te koop met een ingebouwd USB-c-dockingstation. Je hoeft dus geen los dockingstation aan te schaffen met als voordeel dat er minder losliggende bekabeling op de bureaus liggen.