terug

Prijsvoordeel en tijdswinst door gezamenlijk aanbesteden

“Het aanbestedingstraject is heel goed verlopen. SIVON heeft ons uitstekend begeleid en het onderlinge contact was erg prettig. Ik kan dan ook geen verbeterpunten bedenken.” Dat zegt Lisanne Blaauw, coördinator onderwijsadministratie van stichting Volant.

Stichting Volant bestaat uit vier middelbare scholen in Naarden en Bussum en heeft in totaal circa 2.100 leerlingen. Stichting Volant is een van de ruim twintig schoolbesturen die meededen aan de gezamenlijke aanbesteding leermiddelen vo voor het schooljaar 2024-2025. Lisanne vertelt over hun ervaringen.

Slagkracht

“We zijn sinds 2019 lid van SIVON. De belangrijkse reden was dat we daardoor gebruik kunnen maken van alle kennis die SIVON heeft op het gebied van ict. Bijvoorbeeld over informatiebeveiliging en aanbestedingen”, vertelt Lisanne. “Onze vorige aanbesteding voor leermiddelen was alweer zes jaar geleden. Toen hebben we de aanbesteding zelf gedaan, met hulp van een externe partij. Het nadeel daarvan was dat we als klein schoolbestuur relatief weinig slagkracht hadden. Daardoor was er minder ruimte voor onderhandelingen over de prijs en de dienstverlening. Toen we weer opnieuw moesten aanbesteden, wilden we dit via SIVON doen. We hadden namelijk al meegedaan met de gezamenlijke aanbesteding voor wifi en dat is heel goed bevallen.”

All-in-one

“Bovendien zijn twee van onze scholen recent gefuseerd én zijn we net met een nieuwe school gestart. Daar willen we graag zoveel mogelijk aandacht aan besteden, dus wat extra hulp bij de aanbesteding was heel welkom”, legt Lisanne uit. “In januari 2023 hebben we ons aangemeld voor de gezamenlijke aanbesteding leermiddelen vo. SIVON inventariseerde eerst netjes alle wensen van de deelnemende schoolbesturen. Ik vond het fijn om te merken dat SIVON heel goed naar ons luisterde en daar echt de tijd voor nam. Daardoor voelde het totaal niet alsof we maar een van de zoveel schoolbesturen waren. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het all-in-one-pakket.”

Keuzevrijheid

“We hebben de rectoren van de verschillende scholen betrokken bij de aanbesteding, zodat ze allemaal mee konden beslissen. En binnen de contracten valt er ook nog genoeg te kiezen voor de scholen, bijvoorbeeld als het gaat om rapportagesoftware. Bovendien kunnen de vaksecties kiezen uit alle lesmethodes en alle verschijningsvormen. Dat was een eis die we in de aanbesteding hebben opgenomen.” De gezamenlijke aanbesteding leermiddelen is inmiddels afgerond. Lisanne: “We zijn heel blij met het resultaat: een mooie prijs, veel tijdswinst en goede afspraken met de leverancier. Ik raad andere schoolbesturen dan ook zeker aan om lid te worden van SIVON en mee te doen met gezamenlijke aanbestedingen.”

Meer informatie of lid worden?

Ben je lid van SIVON en wil je net als stichting Volant gebruikmaken van onze diensten? Lees dan meer over het gezamenlijk aanbesteden leermiddelen vo of neem contact met onze relatiemanagers. Nog geen lid van SIVON? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap.