terug

Stap voor stap naar een veilig gebruik van Chrome

Voor de zomervakantie hebben wij scholen geïnformeerd dat SIVON en SURF in mei 2023 met Google overeenstemming hebben bereikt over de nieuwe Terms of Service (ToS) voor het gebruik van Chrome OS en Chrome-browser voor Chromebooks. In dit bericht leggen we je stap voor stap uit wat je als school zelf moet doen om Chrome veilig te kunnen blijven gebruiken.  

Vanaf het moment dat je als schoolbestuur deze overeenkomst hebt geaccepteerd en de Chromebooks in beheer hebt genomen, is Google verwerker en ben jij als schoolbestuur verwerkersverantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens op Chromebooks (die draaien op ChromeOS) en in Chrome-browsers (die draaien op Chromebooks). Door deze overeenkomst te accepteren en bijbehorende maatregelen (zie hieronder) door te voeren, beperk je de privacyrisico’s voor scholieren en medewerkers bij het gebruik van Chromebooks met ChromeOS en de Chrome-browser. Lees het bericht van juli 2023.

Wat moet ik als school zelf doen?

  1. Zorg dat alle Chromebooks die je gebruikt in beheer staan binnen jouw Workspace-domein (de zogenaamde ‘education upgrade’);
  2. Accepteer de overeenkomst die Google je aanbiedt (als het goed is heb je die op/rond 13 juli ontvangen);
  3. Zet alle optional services uit zoals beschreven in de handleiding;
  4. Implementeer de overige maatregelen zoals beschreven in de handleiding.

Let op: het de-activeren van ‘optional services’ gaat met switches. Alle switches worden in augustus 2023 geïmplementeerd. Bestaande Workspace-gebruikers moeten zelf de ‘optional services’ uitzetten met de switches. Voor nieuwe Workspace-gebruikers staan de optional services default uit (‘privacy by design’). 

Vragen?

Kom je er met bovenstaande stappen niet uit of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via info@sivon.nl.