terug

‘Via SIVON kunnen we als sector een vuist maken’

De gezamenlijke aanbesteding leermiddelen voortgezet onderwijs voor schooljaar 2023-2024 zit erop. “Vorige week hebben we met met z’n allen met een glaasje cava getoost op de succesvolle afronding van de aanbesteding”, vertelt Robin Ooijevaar, directeur van het Petrus Canisius College.

Het Petrus Canisius College (PCC) is een katholieke middelbare school met vijf vestigingen in Alkmaar, Heiloo en Bergen. In totaal heeft het PCC 2.600 leerlingen. Robin Ooijevaar is directeur van PCC Fabritius. Samen met collega Harold Ansink, directeur van PCC Het Lyceum, is hij verantwoordelijk voor de aanbestedingen.

Gezamenlijk aanbesteden

Het Petrus Canisius College is al een paar jaar lid van SIVON. “Dat is onder het vorige bestuur gebeurd, dus ik weet niet precies wat de aanleiding was om lid te worden. Maar toen ons oude contract voor leermiddelen afliep, besloten we SIVON te benaderen. We wisten namelijk dat er weer een gezamenlijke aanbesteding leermiddelen vo aan kwam en waren benieuwd wat SIVON voor ons kon betekenen”, legt Robin uit. “Qua leerlingenaantal zijn we best een grote school, maar in vergelijking met andere besturen zijn we relatief klein. Daarom is het extra fijn om met andere schoolbesturen op te kunnen trekken. Samen staan we sterker en kunnen we echt een vuist maken richting de markt. SIVON vervult als het ware een hefboomfunctie voor schoolbesturen.”

Ontzorging

Robin vertelt dat ze hebben gekozen voor de LiFo-aanbesteding. Het LiFo-model houdt in dat scholieren met één licentie toegang krijgen tot de hele digitale methode, voor alle leerjaren en onderwijsniveaus. Daarnaast krijgen ze voor een klein bedrag ook papieren (folio) materiaal. “Voor ons is het heel simpel: het maakt ons niet uit wie de boeken levert. Wij willen leermiddelen tegen een scherpe prijs en verder geen opsmuk. Bij een LiFo-aanbesteding kunnen ook uitgeverijen inschrijven en is er dus meer concurrentie. Daardoor gaat de prijs omlaag. ”SIVON heeft de aanbesteding wat naar voren gehaald, zodat eventuele juridische kinken in de kabel nog opgelost konden worden. “Het was dus wel even aanpoten om alle stukken op tijd te lezen, maar verder verliep het traject soepel. SIVON heeft ons heel goed en professioneel begeleid.”

Samen sterk

Dit was de eerste keer dat Het Petrus Canisius College meedeed aan een gezamenlijke aanbesteding van SIVON. Robin: “Deze samenwerking smaakt absoluut naar meer. Bij nieuwe inkoop- of aanbestedingstrajecten gaan we zeker kijken of we het weer via SIVON kunnen doen.” Volgens Robin is het heel waardevol om een aanbesteding met meerdere schoolbesturen op te pakken. “SIVON organiseerde regelmatig een digitaal overleg over de stukken. Dan bleek dat elk bestuur net anders naar bijvoorbeeld de uitvraag keek. Heel leerzaam en zo hielden we elkaar scherp. Mijn advies aan andere schoolbesturen? Word lid van SIVON en doe mee aan de gezamenlijke aanbestedingen. Dat scheelt een hoop tijd en geld en bovendien staan we samen sterker. En dat is geen overbodige luxe in de leermiddelenmarkt, die door een paar grote partijen wordt gedomineerd.”

Meer informatie of lid worden?

Ben je lid van SIVON en wil je net als Petrus Canisius College gebruikmaken van onze diensten? Lees dan meer over gezamenlijk aanbesteden leermiddelen vo of neem contact met onze relatiemanagers. Nog geen lid SIVON, de ict-coöperatie van en voor het onderwijs? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap.