terug

‘SIVON regelt alles: van de aanbesteding tot hulp bij de implementatie van Veilig Internet’

De komende weken krijgen alle 42 scholen van PCOU Willibrord uit Utrecht Veilig Internet van SIVON. Wij vroegen Peter Schep, ict-manager bij PCOU Willibrord, waarom ze voor SIVON kozen. En hoe het hele implementatietraject van Veilig Internet verloopt.  

“We zijn sinds 2019 lid van SIVON, omdat we graag kennis willen delen en ophalen. En omdat het heel voordelig is om ict-voorzieningen via SIVON in te kopen. Daarnaast is het fijn dat SIVON haar leden collectief vertegenwoordigt. Zo wilde Magister vorig jaar de prijs met ongeveer 30 procent verhogen. In je eentje kun je daar als schoolbestuur weinig tegen doen. Daarom ging SIVON namens alle leden in gesprek met Magister, waardoor de prijsverhoging uiteindelijk een stuk lager uitviel.” 

Peter Schep

Hoe zijn de ict-voorzieningen op jullie scholen geregeld? 

“De afgelopen twee jaar hebben we onze ict-infrastructuur in rap tempo geprofessionaliseerd. De coronacrisis heeft dit extra versneld, omdat we ineens moesten overstappen op digitaal onderwijs. Om onze docenten daarin zo goed mogelijk te facilitereren, bouwden we bijvoorbeeld een koppeling tussen onze leerlingadministratiesysteem en Microsoft Teams. Daardoor konden docenten precies zien wie bij welke digitale les aanwezig was of zou moeten zijn. Er was veel belangstelling voor, ook internationaal en bij Microsoft. Heel leuk.” 

Waarom hebben jullie gekozen voor Veilig Internet van SIVON? 

“Ook dat heeft met de coronacrisis te maken. Doordat het aantal digitale lessen fors toenam, werd de noodzaak van snel en veilig internet nóg groter. In het voorjaar gingen we dan ook op zoek naar een nieuwe internetleverancier. SIVON heeft ons enorm geholpen: eerst met de aanbesteding en nu met het implementatietraject, waar we nog middenin zitten. Over een paar weken hebben al onze 42 scholen snel en veilig internet tegen lage kosten. Precies wat we zochten.” 

Hoever zijn jullie met die implementatie? 

“We hoeven geen nieuwe kabels te graven, omdat we al een goede digitale infrastructuur hebben. Dus eigenlijk is het een kwestie van de internetverbinding koppelen aan de school. Als het goed is hebben al onze scholen voor de herfstvakantie Veilig Internet. In eerste instantie gebruiken we Veilig Internet voor het leerlingverkeer, zodat onze leerlingen altijd ongestoord kunnen werken. Als dat allemaal goed verloopt, breiden we het uit naar de rest van ons internetverkeer. Het is nog even afwachten hoe stabiel de verbinding is, maar ik ga ervan uit dat dat helemaal goed zit. Tot nu toe hoor ik in ieder geval alleen maar goede verhalen over Veilig Internet.” 

Is Veilig Internet van SIVON een aanrader voor andere schoolbesturen?  

“Absoluut. Je hoeft als schoolbestuur niet na te denken over de aanbesteding en de inkoop. Eigenlijk ontzorgt SIVON je volledig. En door de collectiviteitskorting bespaar je ook nog een hoop geld. Onder de streep kun je daardoor meer geld aan het onderwijs besteden. Ja, ik zie eigenlijk alleen maar voordelen.”