terug

OZHW over Veilig Internet: ‘Internet is ook op basisscholen steeds meer noodzaak’

Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW) uit Barendrecht heeft in een paar maanden tijd 25 locaties aangesloten op Veilig Internet van SIVON. Dat betekende graafwerkzaamheden op schoolpleinen, vergunningen en gewijzigde beveiligingsinstellingen. Door de ondersteuning van SIVON verliep de operatie voorspoedig en iedereen is tevreden. Frans Fidelis en Martin van der Harst van OZHW vertellen waarom zij voor SIVON kozen.

De centrale ict-afdeling van OZHW regelt internet voor alle scholen. “Op het moment dat we de internetlijnen opnieuw moesten aanbesteden hadden onze 6 vo-scholen glasvezel, maar de 14 po-scholen werkten veelal met coax-lijnen”, vertelt Hoofd ict Frans Fidelis. “Dat kost niet veel, maar je krijgt ook niet veel. Glasvezel is vrij duur, maar door gezamenlijk over te stappen naar Veilig Internet van SIVON besparen we tot 28 procent op de totale kosten. Volume maakt Veilig Internet van SIVON prijstechnisch interessant.”

In november 2020 begonnen de voorbereidingen: vergunningen, graven, apparatuur en nadenken over beveiligingsinstellingen. Aannemers moesten de kabels leggen en dat betekende openliggende stoepen en schoolpleinen. Collega Martin van der Harst is ict-onderwijs innovator en ging ter plekke kijken. “Thuis heb je een kastje waar de kabel in gaat en je hebt internet, maar nu zag ik hoeveel daarvoor moet gebeuren. Je ziet dat het niet zo vanzelfsprekend is, snel en veilig internet.”

Van voorwerk tot hulp in uitvoering

SIVON heeft vooraf de Europese aanbesteding uitgevoerd. “Het is fijn dat SIVON dit voorwerk op zich neemt”, aldus Van der Harst. “Zij komen met een aanbod en zorgen voor hulp in de uitvoering. Frans en ik hadden wekelijks overleg met een vast implementatieteam van SIVON. We bespraken wat was afgerond en wat er op planning stond. Hadden we tussendoor vragen, dan waren ze goed te bereiken.”

In de voorjaarsvakantie ging de migratie van start met een vo-school en een po-school. “Deze pilots duurden een dag, om eventuele problemen eruit te filteren”, vertelt Van der Harst. “Later was alles vaak in een minuut geregeld. Tijdens de pilots hebben we de technische instellingen in kaart gebracht en daar konden we later van profiteren.” Scholen merkten het vaak niet als de lijnen werden omgezet. Fidelis weet nog dat sommige medewerkers vroegen wanneer ze overgingen en dat hij dan vertelde dat het weken eerder al was gebeurd. “Dat laat zien dat ze er weinig last van hadden.” Dat ervaart ook Van der Harst. “Van de meeste scholen horen we niets en dat is goed nieuws. Het betekent geen storingen.”

Al met al duurde de omschakeling slechts enkele maanden. Het begon in de voorjaarsvakantie met een pilot en begin juli was de laatste school klaar. Van der Harst kijkt tevreden terug. “Nu is er vooral plezier voor de afnemers. De po-scholen zijn er duidelijk op vooruitgegaan qua snelheid en betrouwbaarheid. Internet is ook op basisscholen steeds meer noodzaak. Zoals ’s ochtends het licht aangaat, moet internet het ook doen.”

De belangrijkste voordelen van Veilig Internet vindt Fidelis vooral prijs, veiligheid en snelheid. “Het scheelt veel beheerkosten. Met overal glasvezel hebben we bovendien geen problemen meer met snelheid en ook zijn er nauwelijks storingen. Bij problemen is er bovendien een support desk. We hoeven niet zelf achter de provider aan.”

Veilig Internet: waar te beginnen?

Volgens Van der Harst is het goed om eerst in kaart te brengen wat er nu is aan verbindingen en beveiligingsmaatregelen zijn en wat dat kost. “Daarna moet je bedenken wat je de komende jaren nodig hebt en dat afzetten tegen producten, kosten en toenemende zorgen over cybersecurity. Voor ons was het toen heel logisch. We kregen bij SIVON meer voor minder, met gerenommeerde partijen. Een ander voordeel is dat de graafwerkzaamheden, vergunningen, aansluitkosten en oplevering grotendeels bij de prijs zijn inbegrepen.”

Zijn er ook nadelen? Daar moeten ze even over nadenken. “Onze scholen hebben met Veilig Internet een centrale firewall gekregen en daarmee kun je tegen technische details aanlopen”, zegt Fidelis uiteindelijk. “Dat is met iedere firewall zo. In 95 procent van de gevallen gaat het goed, maar die 5 procent kost meer tijd. Gelukkig is alles uiteindelijk perfect opgelost.”