terug

Werkplaats Kees Boeke: ‘SIVON is voor ict de aangewezen partner’

Werkplaats Kees Boeke (WKB) in Bilthoven maakte onlangs gebruik van Wifi as a Service en Veilig Internet van SIVON. In dit artikel vertelt WKB-directeur bedrijfsvoering Jan Kielestein over hun ervaringen. “Het is dankzij de samenwerking gewoon vier keer winnen: in kwaliteit, kennis, snelheid én prijs.”

De Werkplaats Kindergemeenschap is een school voor primair en voortgezet onderwijs. De school is in 1926 opgericht door onderwijsvernieuwer Kees Boeke en is daarom beter bekend als de Werkplaats Kees Boeke (WKB). De leerlingen heten hier werkers en de leraren medewerkers. Gelijkwaardigheid en samenwerking zijn belangrijke waarden op de school. Met hoofd, hart en handen werken ze aan een wereld van mogelijkheden.

‘Concentreer je op onderwijs, schakel SIVON in voor hulp bij ict’

“Onderwijs vindt bij ons vooral plaats in open ruimtes”, zegt Jan Kielestein. “De werkers blijven daar, terwijl de medewerkers van groep naar groep gaan. De gebouwen voor po en vo staan los van elkaar en we hebben ook nog een kinderboerderij. Er gaan 600 werkers naar het po en 1.400 naar het vo, de hele gemeenschap is dus vrij klein.”

Kielestein is nu vier jaar directeur bij WKB en werkte daarvoor jarenlang bij de Rabobank. Op zijn initiatief werd Werkplaats Kees Boeke 1,5 jaar geleden lid van SIVON. “De ontwikkelingen op ict-gebied gaan razendsnel en zijn voor een individuele school niet bij te houden. In onze visie willen we ons volledig concentreren op onderwijs en onze pedagogische kernwaarden. Als je de facilitaire zaken ook goed wilt doen, moet je daar externe, onafhankelijke ondersteuning bij vragen. En niet zelf proberen het wiel uit te vinden. SIVON is in onze ogen bij ict dan de aangewezen partner.”

SIVON pakt het zorgvuldig en gestructureerd aan

De drie ict-medewerkers van WKB hebben de handen al vol aan applicatiebeheer en de ondersteuning van de gebruikers. Snel nadat de school lid werd van SIVON, startten de eerste projecten: Wifi as a Service is inmiddels operationeel en Veilig Internet gaat deze maand over. De mensen van WKB ervaren de aanpak door SIVON als zeer gestructureerd: de adviseurs begeleiden de school stap voor stap door het proces. 

In het kennismakingsgesprek inventariseert de relatiemanager van SIVON de eisen en wensen van de school. Daarna komen de adviseurs van SIVON in beeld. Samen met de opdrachtgever nemen zij de offerteaanvraag door en bespreken ze het benodigde en beschikbare budget. Pas als deze zaken helemaal transparant en volledig zijn, volgt er een minicompetitie tussen enkele aanbieders van de gevraagde dienst. De meest geschikte partij krijgt tegen een marktconforme prijs de opdracht en dan volgt de technische uitwerking en implementatie. De adviseurs stemmen voortdurend af met de school. De ict-medewerkers van WKB waren tijdens het hele proces nauw betrokken en brachten hun kennis, ervaring en ideeën in. En de gebruikers hebben niets gemerkt van de ‘verbouwing’.

Onderling vertrouwen is de basis voor succes

“Samenwerking werkt alleen als er onderling vertrouwen is. Door de gesprekken en de dienstverlening hadden wij dat gevoel snel bij SIVON. Hun mensen communiceren goed, de lijnen zijn kort en de werkwijze is professioneel.” Jan Kielestein vindt het van groot belang dat ook de po-afdeling volledig meedraaide in de projecten Veilig Internet en Wifi as a Service. “Juist in het po is sprake van een grote digitale ontwikkeling en niet alleen omdat ook daar iedere werker een Chromebook heeft. Ik raad elk bestuur van een po-school aan SIVON bij ict-stappen te betrekken. Zeker bij een kleinere school is er vaak weinig kennis op dit gebied en een plaatselijke aanbieder heeft niet altijd het goede overzicht. Ontzorg je school en concentreer je op je kerntaak: zo goed mogelijk onderwijs leveren.”

Meer informatie of lid worden?

Ben je SIVON-lid en wil je ook gebruik maken van Wifi as a Service of Veilig Internet? Lees eerst meer over deze diensten of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Ben je nog geen lid van SIVON? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap en word lid.