terug

NUOVO over Veilig Internet: ‘Veiligheid zou een landelijke norm moeten worden, en dat hebben we nu via SIVON goed geregeld’

14 scholen, 20 locaties en van praktijkonderwijs tot gymnasium: bij NUOVO Scholen was het internet prima geregeld. Toch besloot het bestuur over te stappen op Veilig Internet. Waarom dat besluit? En hoe verliep de aansluiting? We spraken erover met Leon de Wit, de bestuurder van NUOVO; Marco Postema, de inkoper en Gert van Milligen, de ict-verantwoordelijke.

Eigenlijk had NUOVO zijn internet prima op orde, vertelt Gert van Milligen, de ict-verantwoordelijke. Het netwerk was stabiel en per school gaat er een glasvezelverbinding naar het datacentrum van NUOVO. Van daaruit gaan de scholen het internet op. “We hadden een traditionele netwerkinfrastructuur”, zegt hij. “Dit betekent dat scholen een gezamenlijke firewall en een gezamenlijke internetlijn hebben.”

“Ons internet was stabiel, maar niet flexibel. Als een school iets meer of iets anders wil, dan moet de rest iets inleveren. Of je gaat met z’n allen iets meer krijgen. En dat heeft weer gevolgen voor het financiële plaatje. Kortom: stabiel, maar niet flexibel.”

‘Veilig Internet samen met SIVON ontwikkeld’

Toen SIVON leden zocht om de dienst Veilig Internet als eerste te proberen en testen, pakte het bestuur van NUOVO de handschoen op. “Als lid van SIVON vind ik dat we niet alleen moeten toekijken, maar ook de handen uit de mouwen moeten steken”, zegt Leon de Wit, bestuurder bij NUOVO. “Meedoen, handelen. Daarom besloten we al snel om samen met SIVON de dienst geschikt te maken voor het onderwijs.”

De Wit: “Dat sluit ook aan op onze bestuurlijke visie: wat we met elkaar weten en kunnen leren, is goed voor alle kinderen in Nederland. Niet alleen voor NUOVO-kinderen. Zo hebben we altijd naar SIVON gekeken. En we zijn er trots op dat het is gelukt. Wij hebben nu Veilig Internet opgepakt en samen met SIVON ontwikkeld. Misschien kunnen we straks een andere dienst afnemen dat een ander bestuur heeft uitgeprobeerd.”

‘Samen pionieren en de juiste modus vinden’

Een dienst meeontwikkelen, hoe ziet dat eruit? Van Milligen, de ict-verantwoordelijke: “We vroegen ons in het begin wel af of Veilig Internet geschikt is voor een bestuur met een grote diversiteit aan scholen. NUOVO heeft 14 verschillende scholen, van praktijkonderwijs tot gymnasium en van po tot vo. De ene school is de andere niet.”

“We liepen tegen praktische zaken aan die technisch mogelijk waren, maar die functioneel nog niet waren uitgedacht. Door ze te benoemen, zijn er aanpassingen gedaan in de dienst zodat deze voor alle scholen geschikt is. Zo vereist het gebruik van Magister een vast IP-adres, anders kom je Magister niet in. Dat moet gereserveerd worden in de firewall van SIVON. Een ander voorbeeld is het betalingstermijn van 10 dagen dat eerst werd gehanteerd. In de praktijk is dat niet haalbaar. Ook geven we SIVON feedback over het vormgeven van de juiste support. Zo hebben we door een aantal praktische voorbeelden te noemen, samen aanpassingen gemaakt in de dienst. Want als wij er tegenaan lopen, dan zullen andere scholen dat ook hebben. Niet alles verliep even soepel en er zijn zeker aanloopproblemen geweest, maar ik vind het mooi hoe we hierin hebben samengewerkt en hoe flexibel SIVON hierin was. Samen pionieren en de juiste modus vinden.”

‘We zijn in de kosten 10 tot 15 procent gezakt’

Naast het neerzetten van een geschikte dienst, spelen de kosten ook een rol. Hoe kijkt NUOVO daar tegenaan? Marco Postema, de inkoper: “De kosten spelen een belangrijke rol om een stap naar links of een stap naar rechts te zetten. Daarom hebben we eerst een business case opgesteld op basis van gegevens van verschillende marktpartijen en die van SIVON. En dan zie je dat daar iets gaat schitteren.” 

“In totaal zijn we qua kosten tussen de 10 en 15% gezakt. Dat is iets dat alleen SIVON kan bereiken. Daar profiteert het onderwijs van en dat is ook waarom de coöperatie is opgericht, zodat we het massaal beter krijgen.”

‘De massa bepaalt de kracht’

Van Milligen: “Met de nieuwe situatie hebben we per school een veilige internetverbinding en zijn we veel flexibeler. Dat is een belangrijke architectuurwijziging. En het zijn clichés, maar Veilig Internet is een betrouwbaar product en er staat een gedegen partij achter.”

“Tegen andere besturen zou ik zeggen: heb lef en stel een business case op.” Maar ook: “Zorg voor inzicht in de ict-infrastructuur en dat je weet hoe het verkeer in en tussen de scholen loopt. Door dit in kaart te brengen en te weten welke contracten er lopen bij welke partijen en voor hoe lang, verloopt de overstap op Veilig Internet soepeler. Veilig Internet past bij goed bij centraal geregelde besturen. En wat dat betreft is het een flexibele dienst.” 

Ook inkoper Postema geeft besturen een belangrijke tip mee: “Breng in kaart welke contracten je nu hebt lopen en wat je ermee kunt doen. Soms is afkopen en overstappen op SIVON voordeliger dan bij je oude partij blijven. Het voordeel van SIVON is dat je niet meer met veel partijen een contract aan hoeft te gaan, en dat je flexibel bent in de looptijd van het contract.”

Bestuurder De Wit is heel resoluut: “Besturen die nog geen lid zijn van SIVON, moeten lid worden. Ik geloof in de macht van de grote getallen. Hoe meer we gezamenlijk optrekken naar andere marktpartijen, hoe sterker we staan. Of het nou uitgevers zijn of wifi-leveranciers: de massa bepaalt de kracht. Ook besturen die hun internet al op orde hebben, moeten Veilig Internet afnemen zodat we richting de markt meer eisen kunnen stellen als het om veiligheid gaat. Veiligheid zou een landelijke norm moeten worden, en dat hebben we nu via SIVON goed geregeld.”