terug

10 veelgestelde vragen over Veilig Internet van SIVON

Veilig internet: geen schoolbestuur en school kan zonder. Eigenlijk zou een veilige internetverbinding vanzelfsprekend moeten zijn in het onderwijs. Helaas is dat niet altijd het geval. Het gevolg: hinderlijke DDoS-aanvallen en tijdelijke uitval van internet. De dienst Veilig Internet van SIVON verzekert schoolbesturen van een veilige en betrouwbare internetverbinding, passend bij het onderwijs. In dit artikel leest u antwoorden op 10 veelgestelde vragen over Veilig Internet.

Waarom biedt SIVON haar leden Veilig Internet aan?

Een snelle, betrouwbare en veilige internetverbinding is een behoefte van veel schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs (po en vo). Daarom is Veilig Internet in nauwe samenwerking met verschillende schoolbesturen ontwikkeld, zodat het precies aansluit bij wat het onderwijs nodig heeft. De dienst is letterlijk van en voor het onderwijs.

Het onderwijs is steeds meer afhankelijk van de aansluiting op het internet. Steeds meer scholen werken met digitale leermiddelen en leraren gebruiken digitale toepassingen in hun lessen. Een veilige en betrouwbare internetverbinding is in deze tijd onmisbaar om schadelijke bedreigingen, zoals DDoS-aanvallen en kwaadaardig verkeer te voorkomen.

Wat onderscheidt Veilig Internet van SIVON van andere internetaanbieders?

Veilig Internet onderscheidt zich van andere internetproviders doordat we 2 functionaliteiten in 1 bieden: connectiviteit en veiligheid. De connectie met het internet nemen schoolbesturen normaal gesproken af bij een internetprovider. De aanvullende beveiligingsmaatregelen worden vaak ingekocht bij een derde partij of beheert u zelf op een lokale firewall. Met Veilig Internet van SIVON heeft u nu 1 dienst en aanspreekpunt voor beide functionaliteiten.

Welke beveiligingsmaatregelen kent Veilig Internet?

Elk schoolbestuur krijgt zijn eigen virtuele state of the art firewall met een generieke set aan beveiligingsmaatregelen. Deze beveiligingsmaatregelen worden toegepast op al het verkeer, zodat indringers en bedreigingen zoals DDoS-aanvallen geen kans maken. De firewalls bewaken dus het verkeer van en naar het internet en de schoollocaties. Zonder dat scholen daar iets van merken.

CategorieClassificatie
1(D)Dos-filterAlgemeen
2IPSAlgemeen
3Verkeerfilter (firewall policy)Specifiek
4WebfilterSpecifiek
5Application-controlSpecifiek

Moet ik nog meedoen met een aanbesteding als ik Veilig Internet afneem?

Nee, u hoeft niet meer zelf een aanbesteding te doen omdat SIVON de dienst al Europees heeft aanbesteed. SIVON is daarom nu gerechtigd om namens haar leden aanvragen voor verbindingen bij gecontracteerde marktpartijen uit te zetten. SIVON onderhoudt bovendien alle contacten en contracten met de marktpartijen. Dat scheelt u dus een hoop tijd en werk. 

Wat zijn de kosten voor Veilig Internet?

De kosten voor de dienst zijn afhankelijk van de grootte van uw schoolbestuur, het aantal schoollocaties en de datacenters die onder uw schoolbestuur vallen. Ook houden we rekening met specifieke wensen en opties. Zo kunt u bijvoorbeeld per schoollocatie kiezen voor verschillende verbindingen, contracttermijnen, bandbreedtes en extra beveiligingsmaatregelen. Alle van andere kwaliteit en met een andere prijs. 

De kosten zijn opgebouwd uit maandelijkse en eenmalige kosten, die u per schoollocatie betaalt. U betaalt voor:

  • de verbindingen
  • de kosten voor de centraal ingerichte beveiligingsmaatregelen 

Tot en met 2023 profiteert u van een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor de beveiligingsmaatregelen. De kosten hiervoor worden dus niet doorberekend aan de scholen.

Wat moet ik zelf regelen als ik Veilig Internet wil afnemen?

Het belangrijkste dat u moet weten, is wanneer de huidige contracten van uw internetverbinding en beveiligingsmaatregelen aflopen. Omdat ieder bestuur anders is, lopen we samen met u de stappen door van bestelling tot levering. We bespreken uw wensen, de omstandigheden per schoollocatie en wat u vooraf kunt regelen. Dit proces bereiden we samen zorgvuldig voor, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

Welke keuzes heb ik bij Veilig Internet?

U kunt keuzes maken per schoollocatie en op bestuursniveau. 

Per schoollocatie kunt u de gewenste snelheid, kwaliteit en looptijd van de verbinding kiezen. Op bestuursniveau kiest u vervolgens voor iedere schoollocatie de gewenste verbinding. Daarnaast kunt u op bestuursniveau, dus niet per school, specifieke wensen aangeven als het gaat om de instellingen van de beveiligingsmaatregelen.

Wanneer is de dienst voor mij geschikt?

Bij het ontwikkelen van de dienst hebben we rekening gehouden met verschillende type besturen in het onderwijs. Veilig Internet is immers voor het onderwijs, door het onderwijs. 

De dienst is geschikt als u op zoek bent naar een veilige en betrouwbare internetverbinding en ontzorgd wilt worden. Het beste moment om over te stappen op Veilig Internet is wanneer de contracten voor uw internetverbindingen en beveiligingsmaatregelen aflopen. Of als u andere, aangepaste of extra beveiligingsmaatregelen wenst. Lopen uw contracten nog niet af maar wilt wel u een veilige, betrouwbare internetverbinding en ontzorgd worden? Ook dan is Veilig Internet geschikt.

We bekijken graag samen met u uw situatie en bespreken in een vrijblijvend gesprek uw wensen en de mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met onze relatiemanagers.

Bij wie kan ik terecht met vragen, aanpassingen of onverhoopte storingen van Veilig Internet?

Met Veilig Internet heeft u één aanspreekpunt voor al uw vragen. U hoeft dus niet meer bij verschillende partijen aan te kloppen voor hulp. SIVON regelt dat allemaal voor u. Ook bij onverhoopte storingen, kunt u bij ons terecht. Wel zo makkelijk. 

Wat is het verschil tussen Veilig Internet en Wifi as a Service van SIVON?

Veilig Internet levert een veilige en betrouwbare internetverbinding tot aan de voordeur. Wifi as a Service zorgt voor het draadloze netwerk binnen de school. Meer weten over Wifi as a Service? Lees dan ook 10 veelgestelde vragen over Wifi as a Service van SIVON.  

Vraag Veilig Internet aan

Wilt u Veilig Internet aanvragen? Als u al lid bent van SIVON, dan kunt u contact opnemen met onze relatiemanagers. In een vrijblijvend gesprek informeren zij u over de dienst en hoe u deze kunt aanvragen. 

Bent u nog geen lid van SIVON? Word dan eerst lid. Lees alles over het SIVON-lidmaatschap of meld u meteen aan via het aanmeldformulier voor nieuwe leden.