terug

Onderwijsgroep Quadraam: ‘Wifi as a Service van SIVON, daar voel ik me als inkoper senang bij’

Wifi inkopen, installeren en beheren: zelfs Onderwijsgroep Quadraam, één van de grootste schoolbesturen van Nederland, besteedt het uit aan SIVON. Het doel? Betrouwbaar draadloos internet voor ruim 12.600 leerlingen en bijna 1.500 medewerkers op 14 scholen met in totaal 22 locaties. We spraken erover met Roger Klinkers, senior adviseur en inkoper bij Quadraam.

Stel, het draadloze internet op uw school is verouderd. Vervanging is nodig. Simpel, toch? In elk lokaal een accesspoint ophangen en wat kabeltjes inpluggen. Klaar.

De realiteit is anders. Een nieuw wifi-netwerk aanleggen kost tijd en energie. Het begint bij de offerteaanvraag. Wie laat u de opdracht uitvoeren? Dat vroeg Klinkers zich ook af. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van de ict bij Quadraam.

“De wifi-netwerken in onze gebouwen hebben het einde van de technische levensduur bereikt. Dus we moesten het draadloze netwerk vervangen”, vertelt hij.

‘Een scholengemeenschap in het voortgezet onderwijs kan niet alles zelf doen’ 

Klinkers houdt zich bezig met de inkoop van allerlei artikelen en diensten. Van schoonmaakmiddelen tot catering en wifi. “Ik kan niet overal inhoudelijk bij betrokken zijn”, zegt hij. “Dat is onmogelijk met de 1,3 fte die beschikbaar is voor de inkoop. Uiteindelijk hebben we besloten om het wifi-project uit te besteden. Op een ledenvergadering van SIVON praatten we over het onderwijs en ict. We hoorden over de dienst en het leek ons slim om de mogelijkheden te bespreken.”

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek maakte Klinkers kennis met Sjoerd Huijg, product manager van Wifi as a Service bij SIVON. “Sjoerd weet waar hij het over heeft. Hij overtuigde ons ervan dat het wifi-netwerk vernieuwen via de dienst van SIVON de juiste keuze zou zijn.”

Tijdens het intakegesprek bespraken Huijg en Klinkers de wensen van Quadraam. Het doel van het gesprek is ontdekken wat het schoolbestuur nodig heeft.

  • Aan welke eisen moet het draadloos netwerk voldoen?
  • Is in het hele schoolgebouw ontvangst nodig?
  • Hoeveel capaciteit is er nodig?
  • Wie krijgt welke bevoegdheid?
  • In welke vorm wordt het netwerk gebruikt?

Op basis van deze informatie adviseert SIVON een op maat gemaakt wifi-pakket dat past bij de behoefte van het bestuur.

‘SIVON ontzorgt Quadraam met Wifi as a Service’

Uitbesteden is loslaten. Is dat spannend? “Totaal niet”, vindt Klinkers. “Sterker nog, ik voel me er prettig bij. Wifi as a Service van SIVON ontzorgt Quadraam. Zij doen het werk en wij bespreken de stappen in het proces. Ik heb niet het gevoel dat ik iets uit handen heb gegeven of een blanco cheque heb ondertekend.”

Klinkers vertelt dat Quadraam invloed had op elk onderdeel van het project. “We hebben het bestek besproken. Verder hebben we de nota van inlichtingen beantwoord en beoordeeld. Bovendien houden we het besteltraject in de gaten. SIVON begeleidt ons keurig. We hebben de aanbesteding net achter de rug en ik ben zeer te spreken over de minicompetitie.”

‘De minicompetitie is het maatwerk voor Quadraam’

SIVON schreef vorig jaar een aanbesteding uit voor het leveren van wifi aan scholen. Op 4 juli 2019 tekende SIVON een raamovereenkomst met leveranciers Veltwerk, de Rolf groep en Wentzo Wireless.

Deze raamovereenkomst stelt SIVON in staat om voor iedere opdracht een minicompetitie uit te schrijven aan de hand van de wensenlijst van het schoolbestuur. Zo profiteert ieder SIVON-lid van het beste aanbod voor de scherpste prijs.

Een minicompetitie vindt plaats tussen twee leveranciers. De winnaar van de competitie mag wifi leveren. De spelregels? De leverancier die het best passende aanbod doet, wint. De scheidsrechter? Een beoordelingscommissie.

“Ideaal”, zegt Klinkers. “Quadraam zat in de beoordelingscommissie en kon erop toezien dat de meest geschikte partij werd geselecteerd. De leveranciers brachten alle 2 een offerte uit op basis van onze wensenlijst. Mijn collega’s adviseerden me bijvoorbeeld om niet alleen accespoints in elk klaslokaal te laten installeren, maar ook de aanleg van switches als wens mee te nemen.”  

De winnaar van de minicompetitie legt volgende maand het eerste netwerk aan in de nieuwbouw van het Lorentz lyceum. Na de zomervakantie genieten leerlingen en leraren daar van veilig, snel en betrouwbaar wifi in de klas. 

Wifi as a Service van SIVON

Bent u SIVON-lid en wilt u ook gebruik maken van Wifi as a Service? Lees eerst meer over deze dienst of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

In het ergste geval verlaat u het gesprek met gratis advies op zak. In het gunstigste geval trappen we de minicompetitie af. U krijgt dan twee offertes met een kwalitatief aanbod van topleveranciers tegen een prijs die het budget van uw school nooit overstijgt.

Wifi as a Service is uitsluitend beschikbaar voor SIVON-leden. We horen u denken: waarom zou ik lid worden? Het lidmaatschap brengt u meer dan Wifi as a Service. U bent onderdeel van een groeiende coöperatie onderwijsbesturen waardoor u sterker in de markt staat en gegarandeerd bent van een aanbod op maat tegen een scherp tarief. Klinkers: “Het lidmaatschap is voor ons een kleine investering die zich uitbetaalt in maximale inkoopcapaciteiten.”