terug

Waarom eenpitter de Súdwester lid werd van SIVON

Eenpitter SBO de Súdwester uit Súdwest-Frieslân is een nieuw lid van SIVON. Wij spraken met adjunct-directeur Marco Fennema over wat de doorslag gaf om lid te worden en wat het de school oplevert. “Wij hopen als eenpitter, ondanks onze geringe omvang, een groot gewicht in de schaal te leggen.”

SBO de Súdwester is een school voor speciaal basisonderwijs en is met circa 400 leerlingen en 100 personeelsleden een zogenoemde eenpitter.

Voordelen en uitdagingen van een eenpitter

“Eenpitter zijn heeft veel voordelen”, vertelt Fennema. “We hebben een grote mate van bestuurlijke vrijheid en autonomie. De lijntjes tussen het bestuur, de directie en het team zijn kort, en we hebben veel zicht op primaire processen en de inhoudelijke uitvoering van taken en werkzaamheden.

“Helaas staan we ook voor een aantal uitdagingen. Het speciaal onderwijs heeft een relatief kleine doelgroep. Daardoor is het moeilijk om specifieke wensen bij uitgevers van educatieve content voor elkaar te krijgen. Daarnaast is het lastig om de beste prijs af te dwingen bij ict-aanbieders en aanbieders van onderwijsleermiddelen.

“We wilden bijvoorbeeld een Mobile Device Management-oplossing (MDM) voor onze leraren. Een grote onderwijsgerelateerde automatiseringspartij bood deze oplossing aan, maar alleen in een pakket. We moesten naast de MDM-oplossing ook een digitale leeromgeving voor leerlingen afnemen, terwijl wij hier geen interesse in hadden. Uiteindelijk zijn wij akkoord gegaan. Maar nu betalen we voor iets wat we niet gebruiken.

“Een veel grotere onderwijsgroep, waar wij nauw mee samenwerken op het gebied van ict, had dezelfde wensen. Zij kregen dit wel voor elkaar. Zij betalen uitsluitend voor hun medewerkers. Hieruit blijkt dat size wel degelijk matters!”

Waarom de Súdwester lid werd van SIVON

“Om bovenstaand voorbeeld in de toekomst te voorkomen, zijn we lid geworden van SIVON. Als SIVON-lid hopen we onze onderhandelingspositie te verstevigen. Ook zijn we, ondanks onze relatief geringe omvang, verzekerd van de beste prijs-kwaliteitverhouding.

“SIVON faciliteert een collectieve inkoopmogelijkheid en zorgt voor een gedegen aanbestedingstraject met een goed Programma van Eisen (PvE). Daarnaast ondersteunt SIVON eenpitters door te bemiddelen bij de levering van diensten, die zij door hun omvang onvoldoende zelf kunnen inrichten. Een goed voorbeeld hiervan is de dienst Functionaris Gegevensbescherming.”

SIVON-leden bepalen de richting

“Eenpitters die twijfelen om lid te worden van SIVON, raad ik aan om dit zo snel mogelijk te doen. Als je je organiseert, je krachten bundelt en deel uitmaakt van een grotere groep word je serieuzer genomen door marktpartijen.

“Mochten de diensten en producten van SIVON op dit moment nog niet aansluiten bij je wensen, dan kun je via de ledenraad je stem laten horen en bepalen wat er op de agenda komt. Voor de kosten van het lidmaatschap hoef je het niet te laten, zeker niet als eenpitter.

“Ik vind SIVON een uitstekend initiatief en de samenwerking met Kennisnet een gouden greep. Ik hoop als lid en als eenpitter, ondanks onze relatief geringe omvang, een groot gewicht in de schaal te kunnen leggen.”

Word ook lid van SIVON

Wilt u, net als de Súdwester, lid worden van SIVON? Lees dan meer over het SIVON-lidmaatschap of meld u aan en word nu lid.

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat SIVON voor u kan betekenen? Neem dan contact op met onze relatiemanagers.